Fremhevet bilde

Bør du sette ut IT-driften?

Digitalisering er nødvendig for å lykkes i dagens digitale arbeidshverdag. Likevel er Internett en av de største truslene mot norske virksomheter. Har du den kompetansen du trenger?

– Virksomheter tror ofte de er for små til å være interessante for hackere som stjeler bedriftssensitiv data og setter IT-systemer ut av drift. Slik er det ikke, og det er viktig at alle tar de nødvendige grepene for å redusere risiko – og at det følges opp kontinuerlig, forklarer Are Fagerheim, seniorrådgiver i Serit Tromsø.

Jobber du ikke proaktivt rundt IT-sikkerhet kan et angrep i verste fall slå bedriften din konkurs. For mange små og mellomstore bedrifter er det vanskelig å finne de nødvendige ressursene og kompetansen for å sikre driftsdata, og da kan det være lurt å se på ulike måter å sikre seg eksternt.

En metode stadig flere norske bedrifter har tatt i bruk er outsourcing av IT-driften og sikkerhetsarbeidet til eksterne eksperter og konsulenter. Serit er et IT-hus med konsulenter over store deler av Norge. De kan enten overta ansvaret for all IT-drift eller leies inn for å jobbe in-house i en lengre periode.

Ta IT-sjekken med Serit

  • Navn
  • E-post
  • Firmanavn

Fordelene med IT-outsourcing

Det er mange fordeler med å sette ut IT-driften til en ekstern aktør. Du får tilgang på kvalifisert kompetanse, øker effektiviteten og konkurranseevnen. Med tilgang på den nødvendige kompetansen er det er også enklere å ta i bruk ny teknologi som kan forbedre driften.

– Ved å eliminere behovet for en intern IT-avdeling sparer bedrifter store summer, samtidig som de reduserer risiko og øker selskapets etterlevelse av regler og sikkerhet, sier Fagerheim.

Tre IT-konsulenter sitter å jobber på store dataskjermer i et kontorlandskap.
EKSTERN IT-AVDELING: Setter du ut IT-driften kan du fokusere på selskapets kjernevirksomhet, og la ekspertene ta seg av sikkerheten.

– En annen stor fordel kundene våre fremhever, er sikkerheten i ferier. Det er et kjent problem at mange “mister kontrollen” over IT-driften og sikkerheten i fellesferier med få ansatte på jobb. En ekstern IT-avdeling med bred kompetanse gir kundene våre en ting mindre å bekymre seg for når ferien starter, forklarer Fagerheim.

Det som kanskje er det viktigste en ekstern IT-avdeling kan hjelpe deg med er å finne de riktige IT-løsningene for deg. For eksempel om du trenger offentlige skytjenester, privat sky eller en kombinasjon. Rådgiverne våre vil følge med på trender, trusler og nye muligheter for så å tilpasse IT-driften kontinuerlig til dine behov. 

– En utfordring flere bedrifter opplever er at de sliter med å jobbe langsiktig når de investerer og drifter diverse IT-systemer. Kortsiktige løsninger vil ofte være uheldige – og dyre på sikt, sier Fagerheim.

Sikkerhetstrusler for norske bedrifter

Det viktigste innen IT-sikkerhet er å forstå at alt som gjøres digitalt medfører risiko. Enhver virksomhet må være bevisst på dette, og iverksette tiltak for å ikke bli rammet av tap av viktig data eller cyberkriminalitet.

De vanligste måtene hackere kommer seg inn i driftssystemer på er via brukere eller sårbarheter i tjenester og programmer. De kan også komme seg inn via enheter som er koblet til nettverket. For eksempel gjennom printeren eller en mobiltelefon.

– Det er umulig å være hundre prosent sikker når du har enheter koblet til nettet. Risikostyring handler i stor grad om risikooptimalisering. Altså å være bevisst på risikoene, konsekvensene og deretter ta gode valg på bakgrunn av dette, forklarer Fagerheim.

Er IT-outsourcing riktig for din bedrift?

– Alle bedrifter bør ha en dedikert IT-avdeling som kan sikre data og drift. Mangler en virksomhet ressursene til dette bør den ta kontakt med konsulenter som kan hjelpe dem å være trygge, både i forhold til dagens trusselbilde og i fremtiden, sier Fagerheim.

To kvinner sitter i en stor vinduskarm og prater med en laptop i fanget.
FLEKSIBELT: En fordel med å bruke Serit som din IT-partner er muligheten til å lagre data både offentlig i skyen og privat på datasenteret til Serit. Vi hjelper deg å finne ut hva som er mest hensiktsmessig for din bedrift.

– Som kunde av Serit lager vi en strategi sammen som tar utgangspunkt i hva du ønsker å oppnå med virksomhetens IT-løsning. Det er viktig å tenke langsiktig – og det hjelper vi kundene våre med, forklarer Fagerheim og legger til:

– Vi digitaliserer ikke for å digitalisere, vi digitaliserer for å oppnå mål.

Finn ut om din virksomhet bør sette ut IT-driften med denne enkle testen:

Ta IT-sjekken med Serit

  • Navn
  • E-post
  • Firmanavn

Serit er din lokale IT-partner med lang erfaring og ansatte på 12 lokalkontorer i Norge.

Kontakt oss