Vår ambassadør Vilde Nilsen kom hjem fra VM i paralangrenn med tre gullmedaljer. Og fortsatt ligger sesongens store mål foran henne, når Ski-VM i Trondheim står for dør!
– Jeg har trent så mye for å kunne prestere både under VM i Italia og i Trondheim. At jeg skulle komme hjem med tre gull fra VM del-1 er utrolig artig!
Stafettseier og GPS i OL-løypene
Før avreise til Italia visste Vilde at hun hun ville kjempe i toppen på 10 kilometer klassisk, som er hennes sterkeste disiplin. At det også skulle bli gull på 20 kilometer skøyting og Mix-stafett kom overraskende på, og hun trekker stafetten fram som både en taktisk og fysisk seier.
– I stafetten settes lagene sammen på tvers av kjønn med både stående, piggere i kjelke og svaksynte. Du vet aldri hvilke utøvere du møter og selv gikk jeg med flere herrer på min etappe. Nettopp derfor synes jeg stafetten er en av de artigste øvelsene, for den viser virkelig fram hele bredden i paraidretten.
Underveis i Italiaoppholdet fikk det norske laget også muligheten til å teste neste års Paralympiske-løyper. Utstyrt med GPS-vester gikk de grundig til verks under verdenscupløpene i Val di Fiemme. Data fra GPS-målingene viser utøverne hvor i løypa de har tapt og tjent tid i forhold til hverandre. – Jeg kommer til å trene mye på utforkjøringer og tekniske løsninger det neste året, for løypene i Italia var tøffe, forteller Vilde.

Karrierens høydepunkt
Men før forberedelsene til Paralympiks starter skal Vilde oppleve noe som kanskje blir enda større – nemlig VM på hjemmebane i Granåsen! Nytt av året er at parautøvernes VM er delt i to, hvor sprintøvelsene skal gå som en del av Ski-VM 2025. Vilde er ikke vond å be når vi spør om det som venter i Trondheim.
– VM i Granåsen er det største jeg kommer til å oppleve som skiløper. Under NM har jeg fått frysninger av stemningen ute i løypa, tenk hvordan det blir under VM da!
Parautøverne skal gå prologen 04. mars, og sprintfinaler dagen etter. Samme dag går de funksjonsfriske team-sprint, og billettene er snart revet bort.
– Øvelsene i Granåsen blir en fantastisk scene for paralangrenn. Med folk både på stadion og foran TV-skjermene får vi vist frem sporten vår, bidratt til rekrutteringen og slått et slag for inkludering i samfunnet, forteller en engasjert utøver.
Drømmen til Vilde er å komme først gjennom siste sving. Hun er sterk til å stake og er trygg på at det lange og seige oppløpet i Granåsen vil passe henne bra.

Idretten er en arena for mestring
Drømmen om å komme først i skiløypa har Vilde hatt med seg nesten hele livet. Som barn ble hun tatt med ut på turer av foreldrene, og hun fikk prøve seg på mange ulike idretter. Konkurranseinstinktet og gleden over å bruke kroppen ute i naturen dro henne mot langrennsløypa.
– Marit Bjørgen var rå, og jeg trente målrettet for å bli som henne. Men da sykdommen min angrep muskler, ledd og bindevev ble det vanskelig å henge med de funksjonsfriske i løypa. Heldigvis oppdaget jeg paraidretten gjennom Paralympiks på TV.
Gjennom samlinger i regi av Norges Skiforbund ble hun kjent med både eliteløpere og andre unge utøvere. Her lærte Vilde å verdsette verdiene hun har fremfor å se begrensninger.
– For meg er idretten en arena hvor alle skal kunne oppleve mestring. Jeg er stolt av skaden min og det jeg har prestert, det er tross alt mange funksjonsfriske utøvere som ikke har fått oppleve det samme som meg.
-Støtten har alt å si
Under Ski VM i Trondheim får parautøverne en betydelig sum i pengepremie. Dette har aldri skjedd før, og Vilde håper VM i Trondheim kan bli et eksempel til etterfølgelse. Økonomien er ingen motivasjon for å satse, men en forutsetning for å kunne leve som idrettsutøver.
– Nettopp derfor ble jeg både glad og lettet da Serit Tromsø tok kontakt og ville sponse meg. Jeg har aldri opplevd at en sponsor har kommet til meg, det er alltid jeg som har måttet be om hjelp. Men Serit så meg som en toppidrettsutøver de hadde tro på og ville heie fram. Det har alt å si for min satsing i skisporet, avslutter en motivert og målrettet skiløper.
