En viktig forutsetning for å lykkes med datadrevet innsikt er å få strukturert all relevant data og samlet dem på ett sted. Siden data ofte er spredt over ulike systemer, som IoT-enheter, regnskapsprogram og forskjellige fagsystemer – er datafangst veien å gå.
Hva er IoT?
Internet of Things (heretter IoT) er et samlebegrep som referer til fysiske objekter som kobler seg på internett. Fellesbetegnelsen for IoT-enheter er at de er «smarte», det betyr at de kan samle inn, utveksle og behandle data.
Eksempler på IoT-enheter er:
- Termostater
- Medisindispensere
- Garasjeporter
- Havstrømsmålere
- Pulsklokker
- Avstandsmålere
- Strømmålere
- CO2-målere
- Bevegelsessensorer
Hva er datafangst?
Et begrep som ofte dukker opp sammen med IoT, er datafangst. Datafangst refererer til prosessen med å samle inn data fra ulike kilder. Hensikten er å gjøre det enklere å behandle og analysere data slik at du kan få verdifull innsikt som bidrar til å ta datadrevne beslutninger. I sammenheng med IoT hentes ofte data fra sensorer, som for eksempel måling av oksygenmetningen i en merde.
Innsamlet data må naturligvis lagres og struktureres et sted. Hvor dette skjer, avhenger av hva slags data det er, hva den skal brukes til, og hvor mye det er snakk om. Store mengder data kan for eksempel lagres i datavarehus.
Hvordan skape forretningsverdi med IoT?
IoT og datafangst er noe de fleste bransjer kan dra nytte av. Gjennom sensoriske målinger kan man få informasjon om temperatur, avstand, antall passeringer, innhold av ulike stoffer i væske, trykk, fart og så videre.
La oss ta havbruksnæringen som eksempel. For å måle oksygenmetningen i merder installeres det sensorer som henter inn data. Det er mulig å følge målinger i sanntid eller rette blikket bakover, slik at det kan gjennomføres historiske analyser. Det kan være lurt å se på andre faktorer som kan ha påvirket dataen. Eksempelvis vær, vind og havstrømmer.
Videre kan data benyttes til å automatisere prosesser, ved hjelp av maskinlæring. Ved å bruke informasjon og data fra sensorer, maskiner og mennesker kan systemer lære hvordan det skal analysere data og utføre bestemte handlinger. For eksempel, dersom oksygenmetningen er for lav kan systemet sette i gang en operasjon som tilfører oksygen automatisk frem til det når et visst nivå.
En viktig forutsetning for å lykkes med datadrevet innsikt er å samle all viktig data på ett sted. Et godt datagrunnlag gir økt innsikt, og kan som sagt gjøre det enklere for bedrifter å ta bedre beslutninger. Et nyttig verktøy som kan brukes for analyse av data, er Power BI. Her kan du samle og rapportere på tvers av data fra IoT til økonomisystemer, og alt imellom.
IoT og (mangel på) datasikkerhet
Produsenter av IoT-løsninger har tradisjonelt hatt mindre fokus på datasikkerhet, sammenlignet med andre aktører i IT-bransjen. Enhetene er ofte skapt for å utføre en enkel oppgave, men likevel kjøres det kode i bakgrunnen som eksponerer en ny og avansert angrepsflate.
På grunn av manglende datasikkerhet blir ofte IoT-enheter et mål for dataangrep. En inngangsport for hackere som ønsker tilgang til mer verdifulle systemer som kan nås via samme nettverk. Vi i Serit tar datasikkerhet på alvor.
Dra nytte av Serits kompetanse
Av erfaring vet vi at mange bedrifter kan ha bruk for IoT, eller datafangst, i sin daglige drift. Gjennom dialog og idémyldring vil vi avdekke spesifikke behov som kan realisere verdi for deg og din bedrift. I tillegg til å levere løsninger sørger vi med våre tjenester for at deres IoT-enheter er oppdatert, sikret og måler relevant data som gir verdifull innsikt dere har bruk for.
I en tid hvor det diskuteres mye om hvem som eier data, vil vi understreke at våre kunder eier data som de selv har produsert. Dette er noe vi i Serit er svært opptatt av. Ta kontakt, så tar vi en uforpliktende prat.