Å drifte et sensornettverk langs kysten er en krevende oppgave for bedrifter i havbruksnæringen. For å forenkle hverdagen med datainnsamling i næringen har Serit, i samarbeid med Tialta, utviklet et komplett sensornettverk som samler all data i en sky.
– Jeg har ikke opplevd sterkere kjøpssignaler siden den første iPhone-telefonen ble lansert. Det er tydelig at næringen trengte en lokal leverandør som kunne samle inn data på en enkel måte, forteller Harald Carlsen, Senior Salgskonsulent i Serit Helgeland.
Utviklingen startet høsten 2019, og de første kundene kunne ta i bruk sensorteknologien våren 2020.
Tidligere har Serit levert bredbånd via radio til havbruksnæringen. Dette ble levert langs Helgelandskysten av datterselskapet Fri Sikt AS og hadde en rekkevidde på 30 kilometer ut til havs.
Som et svar på etterspørselen i næringen utvidet Serit Helgeland nettverket av basestasjoner og tok i bruk Lora-nettverket for å samle all sensortrafikk i et eget sky-basert system.
Letsea, et forsøks- og forskningssenter for havbruk, ble første bedrift inn på skyen. To av anleggene deres har fått målestasjoner med sensorer for oksygen, salinitet og temperatur på flere lokasjoner. Alle data blir samlet i Seacloud og er tilgjengelig for kundene via et enkelt brukergrensesnitt.
– Vi tilpasser Seacloud til hver enkelt kunde. I vår forretningsmodell gir vi også kundene full bruksrett på egne data, det vil si all måling, historikk og annen informasjon. Dette skiller oss fra mange konkurrenter, forklarer Carlsen.
For å få tilgang på sensorteknologien må bedriftene abonnere på en tjenestepakke fra Serit. Inkludert i denne pakken er sensorsjekk to ganger i året, samt en årlig kalibrering.
Havbruksnæringen er viktig for Norge, og regjeringen ønsker større vekst i bransjen. Derfor stilles det nå flere krav til oppdretterne – blant annet om å kalibrere sensorene årlig.
– Det er svært viktig å kalibrere sensorene jevnlig. Hvis dette ikke gjøres rapporterer de raskt feil data – som dermed ikke er verdt noe som helst. Tidligere gjorde bedriftene dette selv, men som kunde av Serit gjør vi det for deg, sier Carlsen.
Ved hjelp av sensorteknologien fra Tialta er det nå også mulig å gjøre detaljert research rundt problemstillinger som hemmer vekst i næringen. Et eksempel er lakselus.
– Ved å analysere data fra flere anlegg vil det kanskje være mulig å se sammenhenger mellom lakselus og spesifikke forhold i fremtiden, forteller Carlsen.
Enkel data-innsamling kan eliminere utfordringer som tidligere kostet bedriftene mye penger.
Et eksempel er innkjøp av fôr til oppdrettsanlegg. En mindre oppdretter trenger cirka 10.000 tonn fôr i året. Legger man inn bestillingen 14 dager før levering får man 2 prosent avslag i prisen. Dette utgjør en betydelig sum, og ved å legge inn sensorer i fôr-siloene kan oppdrettere enkelt se når det er på tide å bestille en ny leveranse.
Samarbeidet mellom Serit og Tialta føltes riktig fra første stund. Tialta leverer innovativ teknologi, og Serit har lokal tilstedeværelse over hele Norge.
Nå er fokuset på oppdretts- og havbruksnæringen, men man ser allerede på hvordan sensor-teknologi kan brukes i andre næringer.
– Sensorteknologi kan forenkle og forbedre langt flere næringer enn kun de til havs. Tialta har allerede deltatt i et pilotprosjekt i Trondheim hvor data fra lydsensorer samler inn data for å kartlegge hvorvidt sykefraværet i skoler har en sammenheng med lydnivå, forklarer Carlsen.
Teknologien til Tialta er tilgjengelig over hele landet. Primært har det vært Troms og Finnmark, og nå Helgelandskysten med Serit Helgeland, som har tatt den i bruk da Tialta er en Alta-basert bedrift.
– Behovene til oppdrettere er så og si de samme i hele landet. Etter suksessen på Helgeland, håper vi at resten av Norge også kobler havbruket på nett med sensorteknologi, sier Carlsen.
Ettersom Serit har kontorer over hele landet kan du være sikre på at du får god oppfølging lokalt, i tillegg til den nyeste teknologien fra Tialta.
– Dette er vi gode på. Vi har kompetansen, teknologien og en lokal tilstedeværelse, avslutter Carlsen.
Har din bedrift behov for sensorteknologi?