– Jeg gruet meg til migrasjonen og implementeringsprosessen. For en systemkoordinator finnes det vel ikke noe verre enn nedetid, eller frykten for at noe skjærer seg med IT-løsningen. Hadde jeg visst hvor bra det kom til å gå, kunne jeg spart meg den bekymringen.
Det forteller Øyvind Hansen (bildet over), systemkoordinator i strømselskapet Kraftriket. Med kontorer på Tynset, Vikersund, Hønefoss, Fagernes og Rødberg og rundt 50 000 kunder har resultatet av en fusjon mellom Valdres Energi Strøm og Ringerikskraft Strøm i 2017 allerede fått et solid fotfeste i et konkurranseutsatt marked.
Konkurransen til tross, eller kanskje nettopp på grunn av kampen om marginene, har virksomheten en uttalt vekststrategi. En fremoverlent, nysgjerrig og innovativ organisasjon er stadig på jakt etter andre aktører som verdiøker tilbudet til Kraftriket sine kunder. Satsingen på solceller, elsykler, varmepumper og EnergiPilot, en tjeneste som gir forbrukerne innsikt i eget strømforbruk, er eksempler på at de lykkes.
En løsning som støtter vekst
– I flere år etter etableringen av selskapet kjøpte vi tjenester fra det ene morselskapet. Det sikret en stabil leveranse fra et etablert driftsmiljø. Utfordringen var at vi hadde liten kontroll over egen IT-løsning og at det kunne ta tid, ofte lang tid, å få på plass ny funksjonalitet. Andre som har vært i samme situasjon skjønner hva jeg mener når jeg sier at Kraftriket ofte måtte tilpasse seg løsningene – sjelden omvendt.
– I takt med at vi realiserte strategien og vokste, både i antall kunder, ansatte, lokasjoner og forretningsområder, økte behovet for å ta kontroll over egen data. Vi hadde behov for å teste ut og implementere ny funksjonalitet raskt, IT-løsningen i seg selv måtte skalere bedre enn den gjorde – og vi var klare for å ta skrittet over på en moderne og effektiv plattform for mobilitet, samarbeid og deling. Det var kort og godt på tide å flytte hjemmefra, smiler Øyvind Hansen.


Ingenting å grue seg til
– Sommeren 2019 var vi i markedet for å finne en IT-partner og det tok ikke lang tid før vi kom i kontakt med Serit. Kjemien var der med en gang, og egentlig likner de litt på oss; vi er opptatt av den lokale forankringen og at vi skal være tilstede for kundene våre. Jeg tror Serit kjenner seg igjen i det.
– Det naturlige valget for oss, gitt de kravene vi hadde til en IT-løsning, var Microsoft 365, med Intune som administrasjonsverktøy og sikkerhet bygget inn i løsningen. Vi fikk med oss alle programmene vi brukte i det daglige – Outlook, Word, Excel og PowerPoint – mye ny funksjonalitet, for eksempel Microsoft Teams, men først og fremst fikk vi en moderne, mobil og sikker løsning.
– Selve implementeringsprosessen ble godt forberedt, alle fikk informasjon og opplæring, og migrasjonen ble i all hovedsak unnagjort på en helg. I tillegg måtte hver medarbeider retanke PC’en sin, noe jeg kunne gjør for dem ved hjelp av AutoPilot på den tiden det tok dem å spise en lengre lunsj.
Stresstest i koronaens tid
– Microsoft 365 legger til rette for mobilitet, enkel overgang mellom enheter og fysiske steder og samarbeid og deling mellom ansatte og samarbeidspartnere. Og det er jo nesten litt utrolig at vi skulle få anledning til å stressteste løsningen så grundig, så kort tid etter at den var implementert. Det tok knapt en dag etter at vi alle hadde flyttet på hjemmekontor før vi samarbeidet i dokumenter, delte filer på SharePoint, kommuniserte med meldinger og videosamtaler i Teams – og etablerte en «new way of work» som vi kan ha nytte av i fremtiden.


– Tidligere dro vi rundt på kodebrikker og logget inn via VPN-løsninger når vi ikke satt på kontoret. Det hadde sikkert fungert i koronatider det også, men ikke på samme måte som med Microsoft 365, der vi sjelden trenger å tenke over hvor vi er eller hvilke filer vi jobber i. Sikkerheten er bygget inn i selve plattformen og vi trenger ikke annet enn mobilen for å logge på. Sømløst er et ord som beskriver denne nye opplevelsen godt. Og jeg tror både jeg og kollegaene mine føler på en god mestringsfølelse når vi jobber på tvers av lokalkontorer, bytter fra en PC til et nettbrett og videre til en mobil – og holder kontakten med hverandre på Teams mens vi gjør det.
– Med Serit har vi fått både en strategisk og operativ partner. De tenker sammen med oss, de svarer alltid raskt når vi ringer – og de hjelper oss å realisere de målene vi setter oss ved hjelp av mulighetene i den nye IT-løsningen. I neste fase er det blant annet Power BI og automatisering av prosesser som står på agendaen. Og begge deler får vi til innenfor rammen av Microsoft 365, avslutter systemkoordinator Øyvind Hansen i Kraftriket.