Fremhevet bilde

Last ned “Guiden for bærekraftig IT-innkjøp” fra Serit og HP

Har du IT-ansvar, men lurer på hva du faktisk kan gjøre for å bidra til en bærekraftig drift. Her er guiden og rådene du trenger for ikke bare å tenke, men også handle miljøvennlig. 

Undersøkelser tyder på at IT og kommunikasjon globalt er ansvarlig for inntil 2 prosent av verdens CO2-utslipp. Mye av dette handler om datasentre og hvordan virksomheter over hele verden migrerer til skyen, men en ikke uvesentlig del av utslippene har praktiske årsaker som det ofte ikke er så vanskelig å gjøre noe med. Bare det at du leser denne artikkelen, og kanskje laster ned guiden som hjelper deg å handle IT bærekraftig. kan være starten på en prosess der virksomheten du jobber i tar enkle grep og bidrar i den store sammenhengen.


Last ned guiden for bærekraftig IT-innkjøp og lær av rådene Serit og HP har satt sammen for innkjøps- og IT-ansvarlige i norske virksomheter.

Guide til bærekraftige IT-innkjøp

  • Navn
  • E-post
  • Firmanavn

5 enkle, men gode råd for bærekraftig IT

Legg en plan

Sett deg inn i problemstillingene knyttet til miljø og IT, identifiser områder der virksomhetens IT-bruk og innkjøp ikke er bærekraftige – og finn ut hva som skal til for å endre praksis. Lag en handlingsplan og få aksept for den hos ledelsen. 

Kjøp miljøvennlig, still krav til leverandørene

Finn ut hva forskjellige leverandører tenker om og har gjort når det kommer til miljø og bærekraft. Velg de som gjør mer enn å snakke, som ser hele virksomheten i sammenheng og som er foroverlent i jakten på gode miljøtiltak. 

Spar energi på servere eller skyen

Moderne, mindre servere i kombinasjon med virtualisering er mer effektive, levedyktige og energismarte enn de gamle modellene. Hvis du allerede har forlatt serverrommet og flytte ut i skyen, kan du påvirke miljø og energiforbruk ved å redusere lagringsbehovet – og ved å sjekke hvor energieffektive datasentrene som IT-leverandøren din benytter, er. 

Oppgrader eller reparer utstyret du allerede har kjøpt

Å kjøpe nytt utstyr når det gamle kan oppgraderes eller repareres, er noe av det minst miljøvennlige du kan gjøre. Sørg for å kjøpe kvalitet som varer lenge, at utstyret er produsert, pakket og transportert på en miljøvennlig måte og at deler som slites ut kan byttes. 

Resirkuler det du ikke kan bruke

Unngå at utstyr som ikke kan brukes lenger, blir stående i et skap eller på et lager. Etabler rutiner for resirkulering og spør alltid leverandørene dine om hvilke ordninger de har for tilbakelevering og resirkulering av utgått utstyr. 

En helhetlig tilnærming

Serit-partner HP har lenge jobbet med bærekraft og miljøtiltak – og resultatene er synlige i alt fra prosesser og logistikk til innpakning og valg av materialer. En HP-PC er for eksempel laget av inntil 62 prosent gjenvunnet plast, kabinettet av mellom 75 og 90 prosent metall og høyttalerne av inntil 50 prosent plast som eller kunne ha endt opp i havet. 

Når du bestiller skjerm kan du i dag velge å få den levert uten kabler – fordi de aller fleste har en mengde kabler liggende fra tidligere bestillinger. På den måten sparer HP miljøet for 150 000 unødvendige kabler – bare i Norge. 

Emballasjen er 100 prosent resirkulerbar – og selvfølgelig laget av materiale som allerede er resirkulert. Og eskene er så smart utformet at vi i dag får plass til dobbelt så mange enheter på en pall, som det vi gjorde før.