I en bransje preget av hard konkurranse, en evig kamp om marginer og stort behov for koordinering, dokumentering og økonomisk kontroll, har Consto satset på et egenutviklet IT-system. Systemet sikrer Consto et konkurransefortrinn i daglig drift og muliggjør konsernets satsinger fremover knyttet til bærekraft og innovasjon, ifølge systemeier Petter Berg-Wollan i Consto AS.
Consto er et landsdekkende entreprenørkonsern innenfor bygg- og anlegg, stiftet i 2006. Konsernet har virksomhet i Nord-Norge, Midt-Norge, Vestlandet, Sørlandet og Østlandet – i tillegg til byggevirksomhet i Sverige gjennom Consto Sverige AB.
Selskapet har ca 1.300 ansatte i Norge og Sverige, og som entreprenør realiserer de en rekke forskjellige prosjekter med ulik kompleksitetsgrad. Alt fra leilighetskomplekser, kontorbygg, barnehager og skoler til industribygg, fabrikker, marine anlegg, broer og sykehus står på konsernets prosjekt-CV.
Sikrer en rød tråd i konsernets arbeid
Med utstrakt og omfattende drift er det åpenbart at konsernet har et stort behov for styring, kontroll og oversikt, og at det kreves gode verktøy for slikt. Men der konkurrerende entreprenørkonsern benytter seg av adskilte portaler og løsninger utviklet for ulike funksjoner valgte Consto å gå andre veien med et helintegrert styringssystem som er tenkt å kombinere alle funksjonene i driften av selskapet. Petter Berg-Wollan, systemeier i Consto, sier beslutningen ble tatt som et initiativ på å samle hele konsernet på en felles it-plattform.
– For oss handlet det først og fremst om å ivareta en felles måte å jobbe på, og sikre kvaliteten i alt vi gjør. Vi er et stort konsern, og trenger å kunne dele kunnskap og kompetanse for å virkelig kunne dra nytten ut av våre erfaringer, forteller Berg-Wollan.
Gjorde IT til en del av kjernestrategien i selskapet
Resultatet ble et system som Consto i dag benytter til alt fra kvalitetssikring, prosjektstyring, tilbudsskriving, og miljørapportering til dokumentasjon og kontrollering. Ifølge Berg-Wollan er det vanskelig å beskrive det totale omfanget av systemet, men han gir likevel noen konkrete eksempler.
– Om vi skal gi tilbud på bygging av et hotell har vi nå tilgang både til tidligere prosjekter og deres historikk, vi har en umiddelbar oversikt over hvilke ressurser som har deltatt på slike prosjekter tidligere og vi vet om de har kapasitet til å delta det aktuelle tilbudet vi leverer. Ikke bare gir det oss en god oversikt over økonomien, men også hvilke miljømessige kostnader som tilkommer når vi vet hvilke ressurser som inngår i tilbudet vårt. Alt snakker sammen, sier han.
Systemet har gjort det lettere for konsernet å holde tritt i et marked der det stadig kommer nye krav til kvalitetskontroll, dokumentasjon og miljørapportering. I dag er styringssystemet en viktig del av konsernets strategi, og den skreddersydde løsningen gir Consto et konkurransefortrinn knyttet til myndighetskravene som stilles.
– Spesielt løsningen vår for miljøstyring tror jeg ikke det finnes maken til. Med det kan vi allerede i tilbudsfasen, og senere ved innkjøp, ha EDP-dataen for materialene i prosjektene i samme system. I dette systemet har vi også tilgang på ressursbruk knyttet til maskiner, personalet, arbeidstimene og reisetiden. Det bidrar til at vi både i forkant og gjennom byggeprosessen enkelt kan rapportere på miljøavtrykket, forklarer Berg-Wollan.
Nysgjerrig på hvordan IT kan bli et konkurransefortrinn for din bedrift?
Ta en prat med oss!
Ingen utviklerkompetanse? Ingen problem!
I Consto sitter systemarkitekten Ove Halsan med ansvaret for utformingen av funksjoner i systemet. Tittelen systemarkitekt gir kanskje assosiasjoner til noen som jobber med IT-utvikling, og som tilbringer store deler av arbeidsuken med å skrive kode. Det er ikke tilfellet for Ove Halsan, som er utdannet tømrer.
– Jeg er utdannet tømrer, og fikk denne rollen takket være tilfeldigheter. Jeg er veldig glad i systemer og ryddige strukturer, men selve koden er som å se Matrix for meg, flirer han.
Det har imidlertid ikke vært et problem når han forholder seg til utviklerne i Serit. Han tar seg tiden til å skryte av utviklernes evne til å forstå behovene til Consto og være proaktive med innspill til løsninger og funksjoner.
– Så lenge jeg gjør et godt forarbeid med å designe hvordan jeg ønsker at systemet skal ende opp med å bli, har jeg ikke trengt å snakke utviklerspråket. Gjengen i Serit forstår oss veldig godt, og leverer bestandig, forteller han.
Et evig “work in progress”
For å løse utfordringene tilknyttet skreddersøm og skalerbarhet, driftes Constos styringssystem i dag på Kubernetes-plattformen. Det gir Serit muligheten til å gjøre oppdateringer og utvikling av nye funksjoner uten å påføre systemet nedetid. Ove Halsan beskriver det som en stor del av suksessen.
– Vi er helt avhengige av å ha så kort tid som mulig fra et problem identifiseres eller et behov oppstår, til vi har fått utviklet en løsning og implementert den. Og et konsern på vår størrelse sover aldri – vi har ikke muligheten til å stenge ned systemet for å lansere oppdateringer.
Behovene for justeringer av systemet kan være mange, og for eksempel handle om strukturelle endringer, integrasjoner til andre applikasjoner eller API’er eller nye funksjoner i systemet.
– Jeg har bedt om utvikling av nye funksjoner i systemet, og fått det ferdig kodet og publisert i løpet av to dager, uten noe som helst nedetid på systemet. Det gjør det veldig enkelt å jobbe med inkrementelle forbedringer, vi trenger ikke vente til det finnes tid til å gjennomføre en oppdatering av systemet, forteller Halsan.
Han ser ikke for seg at de noensinne blir å sitte med en endelig versjon av systemet, men fortviler ikke av den grunn.
– Den dagen vi har en endelig versjon, er vel den dagen vi eventuelt avvikler driften i Consto. Nye krav dukker hele tiden opp, og også konsernet vil utvikle seg.
Tanken på et evig løpende IT-prosjekt kan kanskje få økonomiavdelingen til å grøsse, for slike prosjekter sprenger vel fort budsjettet? Ifølge Halsan har det overhodet ikke vært et problem til nå.
– Serit er veldig nøye og redelig, både med arbeidet de gjør, og hvordan de tar seg betalt. Når jeg bestiller en endring fra dem og får en faktura med tydelig spesifisering, og de i tillegg tar betalt for 1 time og 15 minutter, da føler jeg meg trygg på at de ikke bare stikker fingeren i været og gjetter på hvor lang tid en jobb har tatt. Det føles i det hele tatt veldig trygt å overlate utviklingen til dem, avslutter han.
Har din bedrift behov for en skreddersydd IKT-løsning?
La oss se på saken.