Registrerer flere og større DDoS-angrep

At trusselbildet endres og blir større som resultat av Covid-19-utbruddet, merkes også hos Serit Eltele i Alta. Daglig fanges det opp DDoS-angrep som kunne ha fått alvorlige konsekvenser for bedrifter og organisasjoner. 

 

Sikkerhetssjef hos Serit Eltele, Steinar Opdahl, sier sikkerhetsselskapet Link11 sin statistikk for første kvartal, som viser at volumet og kompleksiteten av dataangrep øker, stemmer godt med hans erfaringer. 

Avverger angrep jevnlig

– Vi registrerer helt klart at antall og størrelsen på angrepene øker, men de stoppes effektivt av vårt sikkerhetssystem. Våre datalinjer og datasentre er mål for slike angrep. Vi avverger mange DDoS– eller såkalte overbelastnings-angrep hver eneste måned, forteller Opdahl. 

DDoS-angrep (Distributed Denial of Service) er et digitalt våpen som benyttes av hackere som ønsker å oppnå publikums oppmerksomhet på en effektiv måte. Angrepet skjer ved at det sendes ut enorme mengder datatrafikk, noe som kan resultere i at en nettside «kollapser» eller en tjeneste som e-post blir utilgjengelig for brukeren.

Infiserer smarte enheter

IOT-enheter som står i nettet kan være åpne og er dermed lett tilgjengelige for et DDoS-angrep.

– Vi tenker kanskje ikke over det, men det kan være ulike enheter som er koblet til nettet, alt fra robotstøvsugere, printere, webkamera, kjøleskap og andre smarte enheter. I forbindelse med et DDoS-angrep vil alle infiserte enheter kunne brukes til å rette trafikken mot tjenesten som den eller de som står bak, ønsker å ramme. Ofte vet ikke folk at de har enheter som er infisert og står klare til å bli brukt i et DDoS-angrep, sier Opdahl.

Motivet for å gjøre en nettside eller en server utilgjengelig kan være penger/utpressing, det kan være politisk, eller det kan rett og slett være snakk om sabotasje. Status og anerkjennelse for det som nærmest er «rampestreker» i form av kodeprestasjoner kan også være drivkraften bak DDoS-angrep.  

Tenk sikkerhet hele tida

At flere jobber hjemmefra som følge Covid-19 utbruddet, påvirker trusselbildet og gir enda bedre vilkår for DDoS-angrep som kan overbelaste nettverkene og virkelig skape trøbbel. 

– Gjør det til en vane å tenke sikkerhet og tenk sikkerhet hele tida. Ikke klikk på lenker som du mottar i e-post eller på Facebook. Vær kritisk til lenker du ikke forventer å få. Vær også forsiktig når du mottar uventede ting på sms, bruk to-faktor og ha antivirus aktivert på datamaskinen din, er oppfordringen fra Opdahl.

Stjeler oppmerksomhet

– Målet er som regel ikke en enkelt pc eller en enkelt bruker, men større systemer. Slike angrep tar oppmerksomheten vekk fra andre ting, og da kan andre svakheter utnyttes mens angrepet pågår. Med DDoS-beskyttelse blir angrep som kan lage trøbbel for nettverket ditt oppdaget, varslet og stoppet. Kundene våre merker som regel ingenting i forbindelse med slike angrep, annet enn at linja kan oppleves som noe tregere i en kort periode dersom det er  snakk om store angrep.