Alt av IT-tjenester som brukes i bedriften må ligge et sted, men hvor? I den stadig mer populære skya, eller det mer tradisjonelle datasenteret? Mange tjenester egner seg godt i skya, mens andre fungerer best i et datasenter. I dette innlegget gir vi deg fordeler, ulemper og begrensninger ved begge.

 

Skytjenester VS datasenter

Hva er skytjenester?

Skytjenester er en samlebetegnelse på tjenester som ligger i skya, i motsetning til lokale servere. Et godt eksempel er Office 365 som mange er kjent med. Enkelt forklart betyr det at tjenestene du bruker er «installert» på et helt annet sted enn datamaskinen din, og der du befinner deg. De er lagret på store eksterne servere, og du har tilgang gjennom internett.

Dette betyr i praksis at du har tilgang til dine programmer og filer uavhengig av hvilken datamaskin du er på, og du vil ikke miste noe selv om du er uheldig og mister maskinen eller den går i stykker.

Datasenter

Et datasenter er enkelt forklart et anlegg som sørger for lagring og administrasjon av servere, nettverk og annet datateknisk utstyr. Et datasenter kan du leie av for eksempel Serit, eller drifte selv. Dette blir ofte omtalt som en privat sky.

Lokal server

Om du sitter på en lokal serverløsning, bør du vurdere dette opp mot enten skytjenester, datasenter eller en kombinasjon av disse.

Hybrid

En hybrid løsning er kort fortalt en kombinasjon mellom skytjenester og datasenter.

Fordeler og begrensninger datasenter

Selv om mange av tjenestene vi bruker hver dag hører hjemme i skyen, er det fortsatt en hel del tjenester som best passer inn i et datasenter. Særlig eldre applikasjoner krever at løsningen står nært kunden, og brukeropplevelsen av systemene oppleves bedre lagret i et datasenter. Filservere, terminalserverløsninger og forretningskritiske applikasjoner egner seg også best i datasenteret.

Økt sikkerhet med datasenter

Enkelte bransjer har strengere krav i forhold til sikkerhet. En del har også krav om at data må lagres i Norge. I disse tilfellene vil et datasenter være en god og sikker løsning. I et datasenter har du større kontroll på sikkerheten, og kan sette kravene selv. Nettskytjenester lagres svært sjeldent i Norge.

De tre viktigste fordelene med datasenter

  • Med datasenter får du en mer stabil og god brukeropplevelse.
  • Økt sikkerhet og lagring i eget land, i et datasenter har du større kontroll og kan styre graden av sikkerhet selv.
  • Enkelte tjenester kan være billigere i et datasenter enn i skyen og kostnadene kan være mer forutsigbare. Ofte har en fastpris på datatrafikk i et datasenter mens på en del skytjenester betaler en for datatrafikk.

Skytjenestenes begrensninger og fordeler

Skytjenestenes fremste fordel som stadig nevnes er tilgjengeligheten. Du har tilgang til alt, overalt, uavhengig av hvor du er i verden og hvilken enhet du bruker. Gjennom nettleseren kan du bruke alle applikasjonene dine, og enkelt dele og samhandle med andre.

De tre viktigste fordelene med skytjenester

  • Enormt mye funksjonalitet på kjøpet.
  • Mange tjenester er billigere i skyen.
  • Skytjenester er svært skalerbare og fleksible i forhold til endringer i firmaet. Det kan f.eks være endring i størrelse eller behov.

Men hva skal man velge? Datasenter eller skytjenester?

På spørsmålet om hvilken løsning man skal gå for, svarer vi i Serit: «Ja takk, begge deler». Vi anbefaler våre kunder å legge det som passer i skya – og tilsvarende med datasenter. For at alle dine tjenester og applikasjoner skal fungere optimalt, anbefaler vi en hybridløsning.

 

Brukerne merker ikke forskjellen

Vår viktigste jobb er at brukeren ikke skal merke forskjellen. Vi fokuserer mye på integrasjonen av tjenestene, for å sikre en enhetlig brukeropplevelse. For deg som kunde er det bare å stole på at vi i Serit setter det opp på den måten som egner seg best, med tanke på sikkerhet, brukeropplevelse og kostnadsbilde.

Vi syr sammen tjenestene så alt fungerer sømløst

Serit har spisskompetanse på begge plattformer, og kan rådgi deg rundt hva som passer best for din bedrift og deres behov.

Kontakt Serit i dag, dersom du har spørsmål rundt datasenter, skytjenester og hybridløsninger.